Hogyan lettem virtuális asszisztens – az én sztorim

 

Kicsit hosszabb írásra számíthattok, mert tényleg az elejéről szeretném indítani a sztorit.

A történetem 2014-15 tájékán indult, amikor munkahelyemen egy korábbi stabil vezetőt leváltottak, helyére egy arrogáns, nyers főnök és egy nagyon behódoló középvezető került (ez egy külön posztot is megérne😃) és jöttek az egyre nehezebben kezelhető helyzetek. Nehezen találtam a helyem, de ekkor még teljes szívvel és erőbedobással a főállású sales menedzseri munkámra koncentráltam, azzal a tudattal, hogy azért jó, ha nyitva tartom a szemem minden új lehetőségre.

Szóval sales-esként kerestem a potenciális új ügyfeleket (ez konkrétan 2016-ban volt), amikor is megtaláltam egy webshopot, akik az egészséges táplálkozáshoz, a diétákhoz adtak támogató segítséget, de emellett a fő célcsoportjuk az ételintoleranciával és ételallergiával küzdők. Nekik adnak alternatívát, támogatást, hogy ne kelljen nélkülözniük a kedvenc ízeket, fogásokat és mégis változatosan, egészségesen étkezzenek.

Arra gondoltam, hogy bár nekem nincs allergiám, de szeretnék egészségesebb táplálkozásra áttérni, szeretném megismerni a termékeiket és ha a munkámba is be tudnám őket hozni, akkor „két legyet ütök egy csapásra”, hát vágjunk bele, felkerestem őket.

Ők teljes mértékben az online világban működtek, de meg volt bennük a vállalkozói szellem, és bevállaltak egy próbát az offline promóciók területén, hiszen én „csak” ezt tudtam ajánlani nekik. És itt jött a csavar.

Annyira elfoglaltak voltak, hogy alig haladtunk a promóció szervezésével, beindításával. Jelezték, hogy már elgondolkodtak egy marketinges felvételén, de kérdéses volt, hogy a teljes munkaidejét mivel töltsék ki. Erre felbuzdulva jelentkeztem, hogy nagyon szívesen besegítek nekik, de csak távmunkában, a munkám után, otthonról működhet. Itt is megmutatkozott a bevállalós szemléletük, puding próbája az evés, nézzük meg hogyan működhet a gyakorlatban.

Innentől kezdve megindult a „kemény menet”. Munka után otthon is várt a munka, de örömmel vetettem bele magam, mert új világ tárult elém, élveztem, hogy az online marketingbe is bele áshattam magam. Bizalmat szavaztak nekem, pedig online marketingben kevés tapasztalatom volt, de látták bennem azt, hogy a sikerüket szeretném fokozni azáltal, hogy a számukra energiarabló feladatokat átveszem. Mindig is szerettem új dolgokat kipróbálni, belelátni olyan munkafolyamatokba, amiket addig nem tapasztaltam.

Végül beváltam számukra és elindult a hosszútávú együttműködésünk. Mire 2019-et írtunk, sok ötlet és fejlesztés támogatásában vettem ki a részem náluk.

A főállásomban pedig egyre csak gyűltek a problémák. A főnök határozatlansága, hazudozása, vagy amikor a vezető egyszer A-t mond, majd B lett belőle, ami nem is lett volna gond, ha tudatosan végiggondolt érvek alapján eszközöl módosítás, de sokszor csak hangulati alapja volt. Aztán a sok kivételezés néhány munkatárssal szemben, aminek mindig azok itták meg a levét, akik becsülettel végezték a munkájukat, akik például régi hűséges dolgozóként tolták a szekeret. Hiába teljesítettem jól, mindig emelték a tétet, elérhetetlen célokat tűztek ki, az elértek sikerekért pedig nem igazán kaptam semmit, eltűnt a motiváció. Ráadásul sok esetben számomra negatív változás állt be, amivel kiölték belőlem a lojalitást is, és elhatároztam, itt már nincs maradásom, más megoldást kell keressek.

Ekkor kezdtem jobban körülnézni, keresni a lehetőségeimet. Keressek másik munkahelyet? Hol? Milyen piacon? Mert annál a speciális területnél már nem szerettem volna elhelyezkedni. És mi a garancia, hogy az új munkahelyen nem lesz ugyanez a szituáció? Szóval jött a rengeteg bizonytalan tényező. De nem kellett sok idő és jött a megvilágosodás, az aha élmény. 😊 Hát én a háttérben elkezdtem felépíteni magamnak a váltási lehetőséget, amit otthonról távmunkaként végeztem, azt bővíthetném. Miért ne segíthetnék másoknak is? Mikor ennek a konkrét elképzelésnek néztem utána, jött a váratlan felismerés, hogy ennek már neve is van a piacon, mégpedig virtuális asszisztencia. És milyen érdekes véletlen egybeesés, ugyanekkor érkezett egy korábbi gyümölcsöző munkakapcsolatból is egy ötlet, ajánlat, hogy akár együtt is felépíthetnénk valamit. Gondoltam, erre vétek lenne nemet mondani, így hát kiváltottam a vállalkozóit és elkezdtük a közös munkát. Mellette kerestem a további potenciális kis és középvállalkozásokat, akik időhiánnyal küzdhetnek és elkél egy segítő kéz. Azt gondolom a sales-es múlt adott annyi tapasztalatot, hogy nem kellett sokáig várni a sikerre, amint meglett a harmadik ügyfelem is, éreztem annyi biztonságot, hogy felmondtam a munkahelyemen.

Juhé! Viszlát alkalmazotti lét!

Indulhat a főállású virtuális asszisztens vállalkozás!

Nem számít, hogy hol van az ügyfél, lehet az ország másik végén is, a rám bízott ügyeiket elintézem. Ismeretlenként is megkaptam tőlük a megelőlegezett bizalmukat, ezért nincs is más opció, mint minden tudásomat maximálisan beleteszem, és pontosan, precízen (ahogy ez mindig is szempont volt számomra) cégük fejlődésének megsegítése a küldetésem. 👌🏻

Világ életemben alkalmazott voltam, de fejben annyiszor elgondolkodtam, hogy milyen lehet vállalkozónak lenni. Folyton leoltottam magam, hogy minek adjam fel a biztos alkalmazotti állásom egy bizonytalan vállalkozói létért, de ez azóta teljesen megváltozott. Már úgy látom, hogy nincs biztos alkalmazotti státusz, bármikor megszűnhet egy munkakör, átszervezések, főnökök jönnek mennek és inkább már ezt tartom bizonytalannak.

Visszatért az újító, ötletelő kedvem, kreatívan állok hozzá minden feladathoz és ennek meg is van a gyümölcse, jönnek az új ügyfelek. Azt gondolom, ez a pozitív visszacsatolás engem igazol, és esetleg másoknak is önbizalmat adhat. Merjenek lépni, változtatni és ne elégedjenek meg az elégségessel, a lehetőségek határtalanok.